Autorski Projekty Edukacyjny „Mistrzowie gotowania” – projekt stworzony przez nauczycieli grup „Sówki” oraz „Jeżyki”
Głównym celem projektu jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci. Projekt umożliwia dzieciom poznawać produkty spożywcze za pomocą zmysłów: węchu, wzroku, dotyku oraz smaku. Pragniemy, aby przedszkolaki rozwijały zainteresowania kulinarne, kształtowały zdrowe nawyki żywieniowe oraz dbały o higienę przyrządzania posiłków.
Zależy nam również na tym, aby dzieci miały możliwość zdobywania nowych doświadczeń za pomocą rozwijania samodzielności podczas gotowania oraz zapoznały się z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi rozwijając przy tym umiejętności prawidłowego korzystania z nich.
W ramach projektu każde dziecko stworzy swoją własną książkę kucharską. Jako że nauka komunikacji jest najefektywniejsza w naturalnych sytuacjach przepisy w książce kucharskiej będą napisane symbolami oraz obrazami. Umożliwi to korzystanie z przepisów dzieciom, które mają trudności w komunikacji werbalnej. Dzięki możliwości operowania symbolami, uczeń może samodzielnie i na miarę indywidualnych predyspozycji wykonać proste dania. Książka zawierać będzie 5 przepisów, na każdą porę dnia: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja.
Nauczyciele mają na celu otworzyć przed dziećmi nowe możliwości, pokazać jak różnorodne i ciekawe może być wspólne gotowanie. Całość projektu otwiera przypominanie podstawowych zasad, jakie obowiązują podczas pracy w kuchni. Zaplanowane w projekcie aktywności pozwolą dzieciom ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi doświadczać, uczyć się i kształtować.








